Exemplis Discimus 2005, 149(2):489-491

Aliquam erat volutpat.

Drex Stadda, Anya Braitanoa, Plo Agnetab
a Laboratory of Clinical radiology, Castell Teaching Hospital, Kessel Republic
b Department of Medical Physics, University Hospital of Arkanis, Felucia Republic

Sed in lorem quis metus aliquam sollicitudin. Aenean sit amet dolor molestie neque fringilla mattis.. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Curabitur elit urna, interdum nec, sagittis aliquam, vestibulum eget, augue.. Suspendisse quam nulla, fermentum eu, sagittis a, pulvinar id, lacus. Quisque et lacus eget lectus volutpat commodo. Nam in magna venenatis arcu imperdiet vehicula. Duis dolor augue, adipiscing vel, volutpat vel, dapibus consectetuer, orci.

Klíčová slova: Sed eget nisl, Cras at neque, Maecenas a quam

Vloženo: 10. červen 2005; Přijato: 25. září 2005; Zveřejněno: 1. prosinec 2005 


Reference

  1. Ho C. Phenolic compounds in food. In: Ho C, Lee CY, Huang M, editors. Phenolic Compounds in Food and their Effects on Health I. Analysis, Occurrence and Chemistry. Washington, DC: American Chemical Society, 1992. p. 17. Přejít k původnímu zdroji...
  2. Kagan VE, Tyurinov YY. (1998) Recycling and redox cycling of phenolic antioxidants. Ann N Y Acad Sci 854, 42534. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  3. Zhou YC, Zheng RL. (1991) Phenolic compounds and an analog as superoxide anion scavengers and antioxidants. Biochem Pharmacol 42,11779
  4. Kono Y, Shibata H, Kodama Y, Sawa Y. (1995) The suppresion of the N-nitrosating reaction by chlorogenic acid. Biochem J 312, 94753.
  5. Brune M, Rossander L, Hallberg L. (1989) Iron absorption and phenolic compounds: importance of different phenolic structures. Eur J Clin Nutr 43, 5478.
  6. Huang M, Ferraro T. Phenolic compounds in food and cancer prevention. In: Ref. 1, p. 835.
  7. Friedman MN. (1997) Chemistry, biochemistry and dietary role of potato polyphenols a review. J Agric Food Chem 45, 152340. Přejít k původnímu zdroji...
  8. Woodring PJ, Edwards PA, Chisholm MG. (1990) A HPLC determination of nonflavonoid phenols in Vidal blank wine using electrochemical detection. J Agric Food Chem 38, 72932. Přejít k původnímu zdroji...
  9. Vieira O, Escarqueil-Blanc I, Meilhac O, Basile JP, Laranjinha J, Almeida L, Salvayre R, Negre-Salvayre A. (1998) Effect of dietary phenolic compounds on apoptosis of human cultured endothelial cells induced by oxidized LDL. Br J Pharmacol 12, 56573. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  10. Laranjinha J, Vieira O, Madeira V, Almeida L. (1995) Two related phenolic antioxidants with opposite effects on vitamin E content in low density lipoprotein oxidized by ferrylmyoglobin: consumption vs. regeneration. Arch Biochem Biophys 323, 37381. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  11. Belicová A, Križková L, Nagy M, Krajčovič J, Ebringer L. (2001) Phenolic acids reduce the genotoxicity of acridine orange and ofloxacin in Salmonella typhimurium TA 102. Folia Microbiol 47, 5114. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  12. Križková L, Nagy M, Polónyi J, Dobias J, Belicová A, Grančai D, Krajčovič J. (2000) Phenolic acids inhibit chloroplast mutagenesis in Euglena gracilis. Mutat Research 469, 10714. Přejít k původnímu zdroji...
  13. Letchamo W, Livesey J, Arnason TJ, Bergeron C, Krutilina VS. Cichoric acid and isobutylamide content in Echinacea purpurea as influenced by flower developmental stages. In: Janick J, editor. Perspectives on new crops and new uses. Alexandria: ASHS Press, 1999, p. 4948.
  14. Bauer R, Wagner H. Echinacea species as potential immunostimulatory drugs. In: Wagner H, Farnsworth NR, editors. Economic and medicinal plant research. New York: Academic Press, 1991, p. 253321.
  15. Yamada J, Tomita Y. (1996) Antimutagenic activity of caffeic acid and related compounds. Biosci Biotech Biochem 60, 3289. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  16. Tanaka T, Kojima T, Kawamori T, Wang A, Suzui T, Okamoto K, Mori H. (1993) Inhibition of 4-nitroquinoline-1-oxide-induced rat tongue carcinogenesis by the naturally occuring phenolic caffeic, ellagic, chlorogenic and ferulic acids. Carcinogenesis 14, 1321-5. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  17. Ferguson LR. (2001) Role of plant polyphenols in genomic stability. Mutat Res 475, 89111. Přejít k původnímu zdroji...
  18. Alvi NK, Rizvi RY, Hadu SM. (1986) Interaction of quercetin with DNA. Biosci Rep 6, 8618. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  19. Mikulášová M, Vaverková Š, Birošová L, Suchánová M. (2005) Genotoxic effects of the hydroxycinnamic acid derivatives-caffeic, chlorogenic and cichoric acids. Biologia 60 15.
  20. Perry NB, Burgess EJ, Glennie VI. (2001) Echinacea standardization: analytical methods for phenolic compounds and typical levels in medical species. J Agric Food Chem 49, 17026. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  21. Wills RBH, Stuart DL. (1999) Alkylamide and cichoric acid levels in Echinacea pupurea grown in Australia. Food Chem 67, 3858. Přejít k původnímu zdroji...
  22. Maron DM, Ames BN. (1983) Revised method for Salmonella mutagenicity test. Mutat Res 113, 173215. Přejít k původnímu zdroji...